Spotkanie autorskie z Bartkiem Kieżunem
Wojewódzka i Miejska Biblioteka Publiczna w Rzeszowie zaprasza na spotkanie
z Bartkiem Kieżunem – autorem i dziennikarzem kulinarnym, podróżnikiem i fotografem
5 grudnia 2024 r., g. 17.00
Budynek WiMBP, ul. Sokoła 13
Prowadzenie: Krzysztof Zieliński
Wstęp wolny
Bartek Kieżun – autor i dziennikarz kulinarny, podróżnik i fotograf. Miłośnik książek, nie tylko poświęconych jedzeniu. Gotuje, karmi, prowadzi warsztaty kulinarne, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne i pisze. Publikuje w „Kukbuku”, „Twoim Stylu”, „Newsweeku” i „Wysokich Obcasach”. Jest felietonistą magazynu „Ferment”. Absolwent Krakowskiej Szkoły Sommelierów i Academia Barilla w Parmie. Dwukrotny zdobywca Nagrody Magellana. Siedmiokrotny laureat prestiżowej World Gourmand Cookbook Award. Wykłada w Centrum Interpretacji Zabytku oraz Collegium Civitas.
Krzysztof Zieliński – historyk sztuki, regionalista, wykładowca Uniwersytetu Rzeszowskiego, autor szeregu książek i artykułów dotyczących dziedzictwa kulturowego podkarpackiego oraz obszarów pogranicza. Autor przewodników kulinarno-turystycznych po regionie: „Podkarpackie Smaki” (edycja 2012), „Przewodnik po Rzeszowskim Szlaku Kulinarnym” (2014) oraz przewodnika „Szlak Kulinarny Podkarpackie Smaki” (edycja 2013, 2015). W latach 2013-2021 współtwórca i animator Szlaku Kulinarnego Podkarpackie Smaki. Od 2022 r. twórca Szlaku Kulinarno-Turystycznego Ekologia, Jakość, Tradycja. Od 2024 r. współautor programu o historii regionalnych dań w TVP3 Rzeszów (10 odcinków) oraz cotygodniowej audycji w Polskim Radiu Rzeszów „Kulinarne pogaduchy”.
Zadanie sfinansowane w ramach Rzeszowskiego Budżetu Obywatelskiego w 2024 r.