O TRADYCJACH LASOWIACKICH W BIBLIOTECE 2025 – relacja z warsztatów garncarskich

Warsztaty z mistrzami garncarstwa z Medyni Głogowskiej, które odbyły się 15 i 22 marca 2025 r. w WiMBP w Rzeszowie, zainaugurowały projekt „O tradycjach lasowiackich w Bibliotece 2025” – finansowany ze środków budżetu Województwa Podkarpackiego, w ramach Programu wsparcia i promocji kultury lasowiackiej przez samorząd województwa podkarpackiego na lata 2022-2027.

Prowadzili je Barbara i Andrzej Plizgowie, którzy, jako rodzina, na co dzień kultywują ponad 150-letnie tradycje garncarskie. Upowszedniają je m.in. na licznych warsztatach w swojej pracowni oraz jarmarkach, traktując swą działalność jako misję upowszechnianiu kultury lasowiackiej. 

Rozpoczynając pierwszy dzień zajęć Andrzej Plizga opowiedział o historii lasowiackiego rzemiosła w regionie. Mówił o tym, że był czas kiedy prawie każda rodzina się nim zajmowała, a w samej Medyni Głogowskiej pracowało 120 rodzin garncarskich. Niezwykle ciekawie opowiadał o glinie, jej rodzajach, procesie obróbki i wypalania z niej przedmiotów. Jednak najwięcej twórczych emocji towarzyszyło zajęciom praktycznym, podczas których każda uczestniczka, pod czujnym okiem instruktora, uczyła się pracy na kole garncarskim, by na koniec wykonać własny przedmiot. W tym czasie reszta grupy pracowała na tzw. jasnej glinie i razem z instruktorką, Barbarą Plizgą, próbowała własnoręcznie ulepić z gliny przedmioty dekoracyjne, inspirując się gotowymi pracami wykonanymi w pracowni mistrzów. Nie da się ukryć, że w pracach przeważały motywy wielkanocne i nawiązujące do świata przyrody, charakterystyczne dla kultury lasowiackiej.

Drugi dzień warsztatów, to prawdziwe szaleństwo z angobami, czyli barwienie wysuszonych prac i przygotowanie ich do wypalenia w tradycyjnym garncarskim piecu. Uczestniczki warsztatów tym razem zapoznały się z technikami nanoszenia barw, dowiedziały się co to jest angoba i biskwit, czemu glina po wypaleniu robi się ceglasta i dlaczego angoby mogą zmienić kolor w wyniku wypalania. 

W efekcie kreatywnej pracy uczestniczek powstały unikatowe misy, kubki, dzbany, karafki, koguty, baranki, zające, koty, koniki i aniołki. 

Mistrzom dziękujemy za profesjonalne i twórcze warsztaty, mnóstwo inspiracji i unikatową wiedzę praktyczną. Nie trudno było zauważyć, jak wielki szacunek dla rzemiosła towarzyszy ich pracy na co dzień. Uczestniczkom życzymy rozwijania pasji.

Niebawem ogłosimy nabór na kolejne warsztaty w ramach projektu: O Tradycjach lasowiackich w bibliotece 2025. Zapraszamy do obserwacji naszego profilu na Facebooku i strony internetowej. 

 

Monika Ohar-Pawiak

 

Zadanie zrealizowano w ramach projektu: O TRADYCJACH LASOWIACKICH W BIBLIOTECE 2025 finansowanego ze środków budżetu Województwa Podkarpackiego, w ramach Programu wsparcia i promocji kultury lasowiackiej przez samorząd województwa podkarpackiego na lata 2022-2027.

Galeria zdjęć

Uczestnicy warsztatów siedzą przy stole zwróceni w kierunku prowadzącego spotkanie starszego mężczyzny. Starszy mężczyzna siedzi przy kole garncarskim, obok grupa kobiet. Mężczyzna pracujący na kole garncarskim Na kole garncarskim naczynie z gliny. Proces tworzenia naczynia na kole garncarskim. Tworzenie kurki z gliny. Uczestniczki warsztatów podczas pracy z gliną Naczynia z gliny: dzbanek, misa, wazon Proces zdobienia glinianego naczynia Kot z gliny Gliniany talerz Proces zdobienia glinianego dzbana Owca z gliny Kura z gliny Proces zdobienia glinianej kury Gliniane naczynie z gliny.
powrót do kategorii
Poprzedni Następny

Pozostałe
aktualności

DO GÓRY

Strona korzysta z plików cookies. Klikając „Zezwól na wszystkie”, zgadzasz się na przechowywanie plików cookies na swoim urządzeniu. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies klikając przycisk Ustawienia. Więcej informacji na temat zasad korzystania z plików cookies znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Ustawienia

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz zmienić ustawienia cookies lub zaakceptować je wszystkie. W dowolnym momencie możesz dokonać zmiany swoich ustawień.

Zmiana zgód cookies spowoduje usunięcie wszystkich ciasteczek oraz przeładowanie strony.

Niezbędne pliki cookies służą do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej i umożliwiają Ci komfortowe korzystanie z oferowanych przez nas usług.

Pliki cookies odpowiadają na podejmowane przez Ciebie działania w celu m.in. dostosowania Twoich ustawień preferencji prywatności, logowania czy wypełniania formularzy. Dzięki plikom cookies strona, z której korzystasz, może działać bez zakłóceń.

Więcej

Tego typu pliki cookies umożliwiają stronie internetowej zapamiętanie wprowadzonych przez Ciebie ustawień oraz personalizację określonych funkcjonalności czy prezentowanych treści.

Dzięki tym plikom cookies możemy zapewnić Ci większy komfort korzystania z funkcjonalności naszej strony poprzez dopasowanie jej do Twoich indywidualnych preferencji. Wyrażenie zgody na funkcjonalne i personalizacyjne pliki cookies gwarantuje dostępność większej ilości funkcji na stronie.

Więcej

Analityczne pliki cookies pomagają nam rozwijać się i dostosowywać do Twoich potrzeb.

Cookies analityczne pozwalają na uzyskanie informacji w zakresie wykorzystywania witryny internetowej, miejsca oraz częstotliwości, z jaką odwiedzane są nasze serwisy www. Dane pozwalają nam na ocenę naszych serwisów internetowych pod względem ich popularności wśród użytkowników. Zgromadzone informacje są przetwarzane w formie zanonimizowanej. Wyrażenie zgody na analityczne pliki cookies gwarantuje dostępność wszystkich funkcjonalności.

Więcej

Dzięki reklamowym plikom cookies prezentujemy Ci najciekawsze informacje i aktualności na stronach naszych partnerów.

Promocyjne pliki cookies służą do prezentowania Ci naszych komunikatów na podstawie analizy Twoich upodobań oraz Twoich zwyczajów dotyczących przeglądanej witryny internetowej. Treści promocyjne mogą pojawić się na stronach podmiotów trzecich lub firm będących naszymi partnerami oraz innych dostawców usług. Firmy te działają w charakterze pośredników prezentujących nasze treści w postaci wiadomości, ofert, komunikatów mediów społecznościowych.

Więcej