Wokół stołu – spotkanie z Sylwią Tulik-Fąfarą w Filii nr 10

Polska gościnność znana jest na całym świecie – nie bez powodu!

Wyjątkowo inspirujące spotkanie, odkrywające tajemnice polskiego stołu i kultury jedzenia miało miejsce 28 września 2024 r. w Filii nr 10.

Przygotowana przez Sylwię Tulik-Fąfarę prelekcja wygłoszona w oparciu o prezentację multimedialną przybliżyła słuchaczom tajniki i wyjątkowość polskiego stołu, wskazując na zmiany jakie zachodziły na przestrzeni lat w sposobie przygotowywania, serwowania i estetyki potraw.

Nie zabrakło smaczków z historii dziejów Polski oraz polskiego stołu, przy którym celebrowano posiłki. Wspólne biesiadowanie stawało się jednocześnie pretekstem do pielęgnowania dobrych stosunków politycznych, sąsiedzkich i rodzinnych.  

Bogata w symbole i tradycje gościnność Polaków cechuje się dużym zróżnicowaniem upodobań kulinarnych w różnych regionach. Elementy wspólne to zawsze suto zastawiony, elegancki i wytworny stół, obfity w trunki, mięsiwa, wyroby garmażeryjne i liczne przysmaki. 

Poznaliśmy również meble, serwisy i inne przedmioty, których używano od dawien dawna, aż po dziś dzień. Wyjaśniono przeznaczenie i zastosowanie: wejeski, serwantki, bufetu, kredensu, naczyń do musztardy – oczywiste, jednak niektóre zupełnie nieznane…

Odbyliśmy niebanalną podróż w czasie do dworów, folwarków, polskich domów, spiżarni, lodowni i piwniczek. Okazała się ona bardzo smakowita, odkrywająca arkana etykiety i kultury stołu.

Dziękujemy Sylwii Tulik-Fąfarze za przekazanie nam wiedzy o tradycji polskiego biesiadowania. Jesteśmy pod ogromnym wrażeniem ilości informacji historycznych i kulinarnych. Dziękujemy za niesamowitą podróż w czasie i przestrzeni.

 

Sylwia Tulik-Fąfara – pasjonatka, kolekcjonerka porcelany, biżuterii i akcesoriów stołowych. Interesuje się kulturą materialną XIX wieku i dwudziestolecia międzywojennego, historią kulinariów i obyczajów. Urodzona w Krośnie, absolwentka Liceum Sztuk Plastycznych im. Tadeusza Brzozowskiego w Krośnie oraz Wydziału Sztuki Uniwersytetu Rzeszowskiego. Współpracuje z  Podkarpackim Instytutem Książki i Marketingu od 2002 roku. Współpracowała również z Polskim Radiem Rzeszów pisząc felietony literacko-kulinarne pt. „Literacka kuchnia z puszki”. Autorka przewodników („Jasło i okolice”, „Gmina Miejsce Piastowe”, „Gmina Wiśniowa”) oraz przewodnika dla kolekcjonerów „Porcelana Rosenthal”. Ważnymi w jej dorobku pozycjami wydawniczymi są „Alfabet kańczucki według ks. Jana Kudły” oraz wydaną wraz z dr. Lidią Czyż „Aptekarskie silva rerum czyli subiektywny słowni farmaceutycznych tajemnic”. Najnowszą książką w jej dorobku jest wydana przez Muzeum Okręgowe w Rzeszowie we współpracy z  dr. Lidią Marią Czyż „Zielarstwo na Podkarpaciu wg. Prac Franciszka Kotuli”. Współpracownik pisma „Podkarpacka Historia” (artykuły o tematyce historycznej, historyczno-kulinarnej). Autorka bloga „Dom tradycyjny Sylwia Tulik”. Nauczycielka projektowania graficznego i typografii w Zespole Szkół Ekonomicznych w Rzeszowie.                     

Spotkanie odbyło w ramach klubu Radość czytania

 

Maria Jamróg

Galeria zdjęć

Kobieta w okularach stoi pośrodku sali i omawiamy prezentację multimedialną. Kilkanaście kobiet przy stolikach podczas wykładu. Prezentacja multimedialna na ścianie. Kobiety przy stolikach. Na stołach filiżanki i ciasta. Jesienne dekoracje. Fotel ogrodowy, stolik z dekoracjami jesiennymi. W tle regały. Przy stolikach siedzą kobiety.
powrót do kategorii
Poprzedni Następny

Pozostałe
aktualności

DO GÓRY

Strona korzysta z plików cookies. Klikając „Zezwól na wszystkie”, zgadzasz się na przechowywanie plików cookies na swoim urządzeniu. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies klikając przycisk Ustawienia. Więcej informacji na temat zasad korzystania z plików cookies znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Ustawienia

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz zmienić ustawienia cookies lub zaakceptować je wszystkie. W dowolnym momencie możesz dokonać zmiany swoich ustawień.

Zmiana zgód cookies spowoduje usunięcie wszystkich ciasteczek oraz przeładowanie strony.

Niezbędne pliki cookies służą do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej i umożliwiają Ci komfortowe korzystanie z oferowanych przez nas usług.

Pliki cookies odpowiadają na podejmowane przez Ciebie działania w celu m.in. dostosowania Twoich ustawień preferencji prywatności, logowania czy wypełniania formularzy. Dzięki plikom cookies strona, z której korzystasz, może działać bez zakłóceń.

Więcej

Tego typu pliki cookies umożliwiają stronie internetowej zapamiętanie wprowadzonych przez Ciebie ustawień oraz personalizację określonych funkcjonalności czy prezentowanych treści.

Dzięki tym plikom cookies możemy zapewnić Ci większy komfort korzystania z funkcjonalności naszej strony poprzez dopasowanie jej do Twoich indywidualnych preferencji. Wyrażenie zgody na funkcjonalne i personalizacyjne pliki cookies gwarantuje dostępność większej ilości funkcji na stronie.

Więcej

Analityczne pliki cookies pomagają nam rozwijać się i dostosowywać do Twoich potrzeb.

Cookies analityczne pozwalają na uzyskanie informacji w zakresie wykorzystywania witryny internetowej, miejsca oraz częstotliwości, z jaką odwiedzane są nasze serwisy www. Dane pozwalają nam na ocenę naszych serwisów internetowych pod względem ich popularności wśród użytkowników. Zgromadzone informacje są przetwarzane w formie zanonimizowanej. Wyrażenie zgody na analityczne pliki cookies gwarantuje dostępność wszystkich funkcjonalności.

Więcej

Dzięki reklamowym plikom cookies prezentujemy Ci najciekawsze informacje i aktualności na stronach naszych partnerów.

Promocyjne pliki cookies służą do prezentowania Ci naszych komunikatów na podstawie analizy Twoich upodobań oraz Twoich zwyczajów dotyczących przeglądanej witryny internetowej. Treści promocyjne mogą pojawić się na stronach podmiotów trzecich lub firm będących naszymi partnerami oraz innych dostawców usług. Firmy te działają w charakterze pośredników prezentujących nasze treści w postaci wiadomości, ofert, komunikatów mediów społecznościowych.

Więcej