Spotkanie autorskie z Bartkiem Kieżunem

Na spotkanie z Bartkiem Kieżunem warto było czekać cały rok! 5 grudnia 2024 r. zgromadzili się w WiMBP w Rzeszowie (prawie) wszyscy miłośnicy włoskiej kuchni i podróży, bowiem głównym tematem spotkania był „Neapol łakomym okiem. Przewodnik po mieście i jego kuchni”.

Bartek Kieżun jest pasjonatem kuchni śródziemnomorskiej, dziennikarzem i blogerem kulinarnym, podróżnikiem, fotografem, z wykształcenia antropologiem kultury, z zamiłowania kucharzem. Współpracuje z magazynem „KUKBUK”, prowadzi warsztaty kulinarne, organizuje kolacje degustacyjne i sędziuje w konkursach kulinarnych.

„Neapol łakomym okiem. Przewodnik po mieście i jego kuchni” jest spojrzeniem na „jedno z najbardziej nieoczywistych miast słonecznej Italii”. Książka jest przewodnikiem i jednocześnie zawiera unikalne przepisy kulinarne związane z poszczególnymi miejscami na mapie Neapolu.

Spotkanie rozpoczęło się od powitania licznie zgromadzonych uczestników przez Renatę Pasternak – Zastępcę Dyrektor WiMBP w Rzeszowie. Rozmowę moderował Krzysztof Zieliński – historyk sztuki, regionalista, wykładowca Uniwersytetu Rzeszowskiego, autor szeregu książek i artykułów dotyczących dziedzictwa kulturowego oraz przewodników kulinarno-turystycznych po regionie „Podkarpackie Smaki”, a także współtwórca Szlaku Kulinarnego Podkarpackie Smaki. Jego książki to nie tylko zbiór przepisów, ale także fascynująca podróż przez kulturę i historię odwiedzanych krajów.

Podczas rozmowy poruszono nie tylko tematykę Neapolu, ponieważ Bartek Kieżun jest autorem cyklu książek kulinarnych; „Italia do zjedzenia”, „Portugalia do zjedzenia”, „Stambuł do zjedzenia”, „Hiszpania do zjedzenia”, „Ateny do zjedzenia”, „Jerozolima do zjedzenia” i najnowszej, mającej premierę kilka dni przed spotkaniem „Chorwacja do zjedzenia”.

Uczestnicy z entuzjazmem wysłuchiwali opowieści o perypetiach Bartka Kieżuna podczas licznych podróży i zbierania materiałów do kolejnych książek. Spotkanie było niezwykle inspirujące, wielu uczestników dopytywało się o konkretne przepisy. Jedno jest pewne – z pewnością wszyscy opuszczając spotkanie, marzyli o pachnącej pizzy neapolitańskiej z pieca opalanego drewnem.

Na zakończenie nie zabrakło braw, wspólnych zdjęci i autografów. Mamy nadzieję na kolejne spotkania.

 

Katarzyna Błajdo

 

Wydarzenie sfinansowano w ramach Rzeszowskiego Budżetu Obywatelskiego na 2024 rok.

Galeria zdjęć

Dwaj mężczyźni rozmawiający na tle ścianki z logo biblioteki. Uczestnicy spotkania na pierwszym planie. W tle mężczyźni na fotelach. Widok sali wypełnionej publicznością. Pisarz w trakcie robienia zdjęć z fanami.
powrót do kategorii
Poprzedni Następny

Pozostałe
aktualności

DO GÓRY

Strona korzysta z plików cookies. Klikając „Zezwól na wszystkie”, zgadzasz się na przechowywanie plików cookies na swoim urządzeniu. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies klikając przycisk Ustawienia. Więcej informacji na temat zasad korzystania z plików cookies znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Ustawienia

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz zmienić ustawienia cookies lub zaakceptować je wszystkie. W dowolnym momencie możesz dokonać zmiany swoich ustawień.

Zmiana zgód cookies spowoduje usunięcie wszystkich ciasteczek oraz przeładowanie strony.

Niezbędne pliki cookies służą do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej i umożliwiają Ci komfortowe korzystanie z oferowanych przez nas usług.

Pliki cookies odpowiadają na podejmowane przez Ciebie działania w celu m.in. dostosowania Twoich ustawień preferencji prywatności, logowania czy wypełniania formularzy. Dzięki plikom cookies strona, z której korzystasz, może działać bez zakłóceń.

Więcej

Tego typu pliki cookies umożliwiają stronie internetowej zapamiętanie wprowadzonych przez Ciebie ustawień oraz personalizację określonych funkcjonalności czy prezentowanych treści.

Dzięki tym plikom cookies możemy zapewnić Ci większy komfort korzystania z funkcjonalności naszej strony poprzez dopasowanie jej do Twoich indywidualnych preferencji. Wyrażenie zgody na funkcjonalne i personalizacyjne pliki cookies gwarantuje dostępność większej ilości funkcji na stronie.

Więcej

Analityczne pliki cookies pomagają nam rozwijać się i dostosowywać do Twoich potrzeb.

Cookies analityczne pozwalają na uzyskanie informacji w zakresie wykorzystywania witryny internetowej, miejsca oraz częstotliwości, z jaką odwiedzane są nasze serwisy www. Dane pozwalają nam na ocenę naszych serwisów internetowych pod względem ich popularności wśród użytkowników. Zgromadzone informacje są przetwarzane w formie zanonimizowanej. Wyrażenie zgody na analityczne pliki cookies gwarantuje dostępność wszystkich funkcjonalności.

Więcej

Dzięki reklamowym plikom cookies prezentujemy Ci najciekawsze informacje i aktualności na stronach naszych partnerów.

Promocyjne pliki cookies służą do prezentowania Ci naszych komunikatów na podstawie analizy Twoich upodobań oraz Twoich zwyczajów dotyczących przeglądanej witryny internetowej. Treści promocyjne mogą pojawić się na stronach podmiotów trzecich lub firm będących naszymi partnerami oraz innych dostawców usług. Firmy te działają w charakterze pośredników prezentujących nasze treści w postaci wiadomości, ofert, komunikatów mediów społecznościowych.

Więcej