Spotkanie autorskie z Bartkiem Kieżunem
Na spotkanie z Bartkiem Kieżunem warto było czekać cały rok! 5 grudnia 2024 r. zgromadzili się w WiMBP w Rzeszowie (prawie) wszyscy miłośnicy włoskiej kuchni i podróży, bowiem głównym tematem spotkania był „Neapol łakomym okiem. Przewodnik po mieście i jego kuchni”.
Bartek Kieżun jest pasjonatem kuchni śródziemnomorskiej, dziennikarzem i blogerem kulinarnym, podróżnikiem, fotografem, z wykształcenia antropologiem kultury, z zamiłowania kucharzem. Współpracuje z magazynem „KUKBUK”, prowadzi warsztaty kulinarne, organizuje kolacje degustacyjne i sędziuje w konkursach kulinarnych.
„Neapol łakomym okiem. Przewodnik po mieście i jego kuchni” jest spojrzeniem na „jedno z najbardziej nieoczywistych miast słonecznej Italii”. Książka jest przewodnikiem i jednocześnie zawiera unikalne przepisy kulinarne związane z poszczególnymi miejscami na mapie Neapolu.
Spotkanie rozpoczęło się od powitania licznie zgromadzonych uczestników przez Renatę Pasternak – Zastępcę Dyrektor WiMBP w Rzeszowie. Rozmowę moderował Krzysztof Zieliński – historyk sztuki, regionalista, wykładowca Uniwersytetu Rzeszowskiego, autor szeregu książek i artykułów dotyczących dziedzictwa kulturowego oraz przewodników kulinarno-turystycznych po regionie „Podkarpackie Smaki”, a także współtwórca Szlaku Kulinarnego Podkarpackie Smaki. Jego książki to nie tylko zbiór przepisów, ale także fascynująca podróż przez kulturę i historię odwiedzanych krajów.
Podczas rozmowy poruszono nie tylko tematykę Neapolu, ponieważ Bartek Kieżun jest autorem cyklu książek kulinarnych; „Italia do zjedzenia”, „Portugalia do zjedzenia”, „Stambuł do zjedzenia”, „Hiszpania do zjedzenia”, „Ateny do zjedzenia”, „Jerozolima do zjedzenia” i najnowszej, mającej premierę kilka dni przed spotkaniem „Chorwacja do zjedzenia”.
Uczestnicy z entuzjazmem wysłuchiwali opowieści o perypetiach Bartka Kieżuna podczas licznych podróży i zbierania materiałów do kolejnych książek. Spotkanie było niezwykle inspirujące, wielu uczestników dopytywało się o konkretne przepisy. Jedno jest pewne – z pewnością wszyscy opuszczając spotkanie, marzyli o pachnącej pizzy neapolitańskiej z pieca opalanego drewnem.
Na zakończenie nie zabrakło braw, wspólnych zdjęci i autografów. Mamy nadzieję na kolejne spotkania.
Katarzyna Błajdo
Wydarzenie sfinansowano w ramach Rzeszowskiego Budżetu Obywatelskiego na 2024 rok.