„Kuchnia dawna” – relacja z prelekcji w ramach EDD 2023

W dniu 11 września 2023 r. w Filii nr 7 WiMBP w Rzeszowie odbyła się prelekcja pod tytułem „Kuchnia dawna”, którą wygłosił Rafał Kocoł - kustosz z Muzeum Okręgowego w Rzeszowie. Wzięli w niej udział uczniowie klasy VI ze Szkoły Podstawowej nr 25 w Rzeszowie.

Spotkanie dotyczyło kuchni polskiej, której korzenie sięgają pierwszych Słowian. Wiele receptur i potraw jest stosowanych obecnie w naszych domach. Takim przykładem, jak podkreślił Rafał Kocoł, jest potrawa znana nam jako rosół. Do dzisiaj używane są również nasiona m.in. grochu, gorczycy czy bobu. Uczestnicy dowiedzieli się również, iż przyprawy dziko rosnących roślin, jakie dawniej używano nie znając pieprzu, to np. czosnek niedźwiedzi, majeranek, jałowiec, macierzanka czy chrzan pospolity. Do przygotowywania różnego rodzaju potraw wykorzystywano też zboża, z których następnie pieczono chleb np. na liściach kapusty. Prelegent dodał także, iż możemy, a nawet powinniśmy brać przykład z naszych przodków, gdyż niejednokrotnie odżywiali się oni bardziej zdrowo niż my dzisiaj.

 

Spotkanie odbyło się w ramach EUROPEJSKICH DNI DZIEDZICTWA 2023 pod hasłem „Żywe Dziedzictwo - tradycje od pokoleń”.

 

Anna Kurowska 

Galeria zdjęć

Starszy mężczyzna stoi przed ekranem, na którym wyświetla się prezentacja o dawnej kuchni Grupa młodzieży siedzi przed ekranem i ogląda prezentację Grupa młodzieży siedzi przed ekranem i ogląda prezentację Starszy mężczyzna prezentuje na ekranie nasiona różnych roślin
powrót do kategorii
Poprzedni Następny

Pozostałe
aktualności