Recenzja książki "Rosja od kuchni. Jak zbudować imperium chochlą, nożem i widelcem" Witolda Szabłowskiego

,,...za wszystko w życiu jest cena. Młody człowiek tego nie wie, wydaje mu się, że jest nie do zdarcia, że może pracować dwanaście, piętnaście, osiemnaście godzin na dobę i będzie żyć wiecznie. Zanim się zorientuje, czasami jest już za późno.’’

 Życiowe mądrości, przemyślane decyzje, odwaga, determinacja, dowcip - to wszystko w książce Witolda Szabłowskiego „Rosja od kuchni. Jak zbudować imperium chochlą, nożem i widelcem’’

Kulinarno- historyczna  podróż rozpoczyna się od Iwana Charatinowa, kucharza ostatniego cara Rosji Mikołaja II, a kończy na Kremlu i prezydencie Putinie.

 Razem z Hanną Basarabą -kobietą, która tylko dzięki wielkiemu szczęściu i determinacji przeżyła  czasy Wielkiego  Głodu - poznajemy świat, który pochłonął życia milionów ludzi. Opowieść ta rzuca światło na straszliwe wydarzenia tamtych dni, stanowiąc zarazem przestrogę przed niewyobrażalnym cierpieniem i tragedią.

Czytelnika natomiast skłania do refleksji, jak niezwykle złożony jest organizm ludzki i jak zdolny jest do przystosowania się w celu przetrwania. W dzisiejszych czasach spożycie nieświeżej żywności wiąże się z ryzykiem zatrucia organizmu i wystąpienia chorób. Jednak w czasach głodu, gdy nie było alternatywy, było to po prostu kwestią przetrwania, oznaczającą dosłownie ocalenie od śmierci.

Kiedy w życiu człowieka pojawiają się przeszkody, zmieniają się również priorytety. Być albo nie być- to zawsze pytanie na które każdy z nas odpowiada sam sobie, a wartość ludzkiego życia poznaje się w najtrudniejszych jego chwilach. 

W książce Witolda Szabłowskiego poznajemy również ludzi, którzy mieli ogromny wpływ na rozwój nauki, poznanie świata (pojawia się tam między innymi postać Gagarina – pierwszego człowieka w przestrzeni kosmicznej). Kucharka, odpowiedzialna za przygotowywanie posiłków dla tych pionierów, snuje fascynującą opowieść o odkrywaniu kosmosu od strony kuchennej, wzbogaconą dużą dawką humoru i szacunku wobec zarówno jej pracy, jak i ludzi, z którymi miała przyjemność współpracować. Książka rzuca światło na pytania takie jak: Kto zjadł pierwszy posiłek w kosmosie? Kto pierwszy załatwił tam swoje potrzeby fizjologiczne?...

Co lubił jadać Stalin? Jaki chleb jadał Lenin i dlaczego pod koniec życia tak bardzo chorował? Czym był Bajkowy Las i dlaczego ta nazwa kompletnie do niego nie pasuje?

Książkę czyta się na jednym wdechu. Napisana można by rzec lekkim piórem. 

W książce znajdziemy również fascynujące receptury pochodzące z różnych regionów Rosji. Wnikniemy w świat kucharzy, którzy mieli zaszczyt przygotowywać potrawy dla najważniejszych postaci, poznając zarazem ich podejście do zawodu, który dla nich nie był jedynie pracą, lecz przede wszystkim pasją.

To opowieść o realnych jednostkach, ukazująca ich życiowe historie, dokonane wybory i nieuniknione skutki podejmowanych decyzji. 

Teresa Stopa -  moderator DKK w Horyńcu-Zdroju

powrót do kategorii
Poprzedni Następny

Pozostałe
aktualności

DO GÓRY

Strona korzysta z plików cookies. Klikając „Zezwól na wszystkie”, zgadzasz się na przechowywanie plików cookies na swoim urządzeniu. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies klikając przycisk Ustawienia. Więcej informacji na temat zasad korzystania z plików cookies znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Ustawienia

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz zmienić ustawienia cookies lub zaakceptować je wszystkie. W dowolnym momencie możesz dokonać zmiany swoich ustawień.

Zmiana zgód cookies spowoduje usunięcie wszystkich ciasteczek oraz przeładowanie strony.

Niezbędne pliki cookies służą do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej i umożliwiają Ci komfortowe korzystanie z oferowanych przez nas usług.

Pliki cookies odpowiadają na podejmowane przez Ciebie działania w celu m.in. dostosowania Twoich ustawień preferencji prywatności, logowania czy wypełniania formularzy. Dzięki plikom cookies strona, z której korzystasz, może działać bez zakłóceń.

Więcej

Tego typu pliki cookies umożliwiają stronie internetowej zapamiętanie wprowadzonych przez Ciebie ustawień oraz personalizację określonych funkcjonalności czy prezentowanych treści.

Dzięki tym plikom cookies możemy zapewnić Ci większy komfort korzystania z funkcjonalności naszej strony poprzez dopasowanie jej do Twoich indywidualnych preferencji. Wyrażenie zgody na funkcjonalne i personalizacyjne pliki cookies gwarantuje dostępność większej ilości funkcji na stronie.

Więcej

Analityczne pliki cookies pomagają nam rozwijać się i dostosowywać do Twoich potrzeb.

Cookies analityczne pozwalają na uzyskanie informacji w zakresie wykorzystywania witryny internetowej, miejsca oraz częstotliwości, z jaką odwiedzane są nasze serwisy www. Dane pozwalają nam na ocenę naszych serwisów internetowych pod względem ich popularności wśród użytkowników. Zgromadzone informacje są przetwarzane w formie zanonimizowanej. Wyrażenie zgody na analityczne pliki cookies gwarantuje dostępność wszystkich funkcjonalności.

Więcej

Dzięki reklamowym plikom cookies prezentujemy Ci najciekawsze informacje i aktualności na stronach naszych partnerów.

Promocyjne pliki cookies służą do prezentowania Ci naszych komunikatów na podstawie analizy Twoich upodobań oraz Twoich zwyczajów dotyczących przeglądanej witryny internetowej. Treści promocyjne mogą pojawić się na stronach podmiotów trzecich lub firm będących naszymi partnerami oraz innych dostawców usług. Firmy te działają w charakterze pośredników prezentujących nasze treści w postaci wiadomości, ofert, komunikatów mediów społecznościowych.

Więcej